FAKULTET PEDAGOŠKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU,
JAGODINA


Milana Mijalkovića 14, 35000 Jagodina,
Tel. (+381 35) 223 805,
Fax (+381 35) 223 805
   
Arhiva vesti  

 
 
 
 
 
 
 
2013.  
 
2012.  
 
2011.  
 
2010.  
 
2009.  
 
2008.  
 
2007.  
   
2006.  
 
2005.
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

Vesti 2016.

 

Datum: 10.10.2016.SAJAM STIPENDIJA: IZABERI STIPENDIJU PO SVOJOJ MERI
Univerzitetski Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata sa zadovolјstvom poziva sve studente i diplomce Univerziteta u Kragujevcu da 13. oktobra 2016. godine posete Sajam stipendija i informišu se o mogućnostima za akademsku mobilnost i usavršavanje u zemlјi i inostranstvu.

VIII Sajam stipendija pod sloganom „Izaberi stipendiju po svojoj meri“, u organizaciji Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Kragujevcu, održaće se u četvrtak, 13. oktobra 2016. godine u holu Pravnog fakulteta u periodu 11 – 15 časova.

Sajam je prava prilika da se svi zainteresovani studenti i diplomci Univerziteta u Kragujevcu informišu o aktuelnim konkursima za stipendije za studije i/ili dodatno usavršavanje u zemlјi i inostranstvu, mogućnostima za studentsku razmenu, volontiranje ili obavlјanje stručne prakse u inostranstvu, uslovima za učestvovanje u ovim programima i mnogim drugim pojedinostima značajnim za njihovo dalјe obrazovanje ili razvoj karijere.

Učesnici ovogodišnjeg Sajma stipendija su:

 1. Ministarstvo omladine i sporta – Fond za mlade talente Republike Srbije
 2. Francuski institut u Srbiji (Institute Francais) i Nacionalna agencija za promociju francuskog visokog obrazovanja u inostranstvu (Campus France)
 3. Nemačka služba za akademsku razmenu (DAAD)
 4. Fondacija Tempus - Erazmus + kancelarija u Srbiji
 5. Fondacija „Dr Zoran Đinđić“
 6. Britanski savet
 7. Međunarodni akademski centar
 8. Predstavnik univerziteta Politecnico di Milano
 9. Međunarodna studentska organizacija AIESEC, Lokalna kancelarija Kragujevac
 10. Međunarodna studentska organizacija AEGEE, Lokalna kancelarija Kragujevac
 11. Međunarodna studentska organizacija IFMSA, Lokalni komitet Kragujevac
 12. ProCredit Banka
 13. Internet portal Stipendije.rs
 14. S4WB pretraživač stipendija za studente iz zemalјa Zapadnog Balkana
 15. Mladi istraživači Srbije
 16. Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u   Kragujevcu - organizator i domaćin Sajma

Posetite Sajam stipendija i uverite se i sami da prosečna ocena nije uvek najbitniji faktor i da postoji stipendija po meri svakog studenta!

SAJAM STIPENDIJA - ČETVRTAK 13. OKTOBAR 2016. GODINE
HOL PRAVNOG FAKULTETA   11- 15 časova
Preuzmi tekst

 
Datum: 24.9.2016.Informacije o aktuelnim stipendijama i konkursima
Stipendije Nemačke službe za akademsku razmenu (DAAD)

Konkurs za prijavu za CEEPUS razmene

BAYHOST stipendije za studije u Bavarskoj za akademsku 2017/18. godinu

Chevening program stipendija vlade Ujedinjenog Kralјevstva za 2017/18. godinuDatum: 12.7.2016.Izveštaj o Nacionalnom skupu sa međunarodnim učešćem
Savremeno predškolsko vaspitanje i obrazovanje: izazovi i dileme,
održanom 25.03.2016.na Fakultetu pedagoških nauka Univerziteta u Kragujevcu, Jagodina
Na Fakultetu pedagoških nauka Univerziteta u Kragujevcu u Jagodini, 25. marta 2016. godine održana je Konferencija sa međunarodnim učešćem na temu Savremeno predškolsko vaspitanje i obrazovanje: izazovi i dileme. Programski odbor skupa uklјučio je eminentne stručnjake iz oblasti predškolske pedagogije iz zemalјa u regionu: Slovenija, Bosna i Hercegovina, Mađarska, kao i stručnjake iz naše zemlјe.
U plenarnom delu skupa, bili smo u prilici da čujemo četiri izlaganja: prof. dr Jurke Lepičnik Vodopivec, prof. dr Zone Mrkalј, prof. dr Emine Kopas-Vukašinović i doc. dr Bilјane Stojanović. Ostala saopštenja, 22 rada bila su izložena u dve sekcije prema određenoj tematici. Naučni skup je imao za cilј da uklјuči naučne radnike, predškolske pedagoge i vaspitače i master studente, kako bi se doprinelo dalјem razvoju predškolskog vaspitanja i obrazovanja i ojačala saradnja naučnih i stručnih radnika u ovoj oblasti.
Skup se odvijao prema unapred određenoj satnici, koja je zahvalјujući dobroj organizaciji, odgovornosti moderatora sekcija i samih učesnika, u potpunosti ispoštovana. Pored izlaganja, bilo je dovolјno vremena za diskusiju i povratnu informaciju učesnika o utiscima sa skupa.
Pripremlјen materijal za učesnike skupa uklјučivao je Program skupa, Zbornik radova i sertifikate o učešću na naučnom skupu.
Organizatori, Programski, Organizacioni odbor i uredništvo Zbornika radova su vrlo odgovorno i savesno pripremili i realizovali sve aktivnosti vezane za održavanje Konferencije, a jedan od rezultata je bilo pripremanje Zbornika radova, koji su učesnici dobili kao prateći materijal.
Održavanje skupa je medijski zabeleženo od strane televizije „Palma plus“ iz Jagodine.
Treba naglasiti da se prvi put na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini  organizuje skup posvećen isklјučivo predškolskom vaspitanju i obrazovanju, i da su prvi
put studenti učesnici na skupu i autori radova koji su izloženi. Takođe, ističemo izuzetan timski rad nastavnika, svih službi, studenata, kao i podršku rukovodstva Fakulteta u pripremi i realizaciji naučnog skupa. Shodno tome, učesnici su izrazili veliko zadovolјstvo prijemom, dobrom organizacijom i samim sadržajem konferencije.
U prilogu ovog izveštaja, nalazi se Program naučnog skupa.


Preuzmi izveštaj

 
Datum: 24.6.2016.Projekat romski šampioni
Dragi studenti i drage studentikinje,
CIP – Centar za interaktivnu pedagogiju u saradnji sa FXB Centrom za zdravlje i ljudska prava, Univerziteta Harvard realizuje istraživački projekat „Romski šampioni“sa ciljem da otkrijemo pokretače uspeha među romskim adolescentima koji su savladali obrazovne prepreke i uspeli da se upišu na fakultet.

Projektom je planirana realizacija istraživanja sa 25 studenata/kinja romske nacionalnosti koji studiraju na fakultetima Univerziteta u Kragujevcu.

Ukoliko si zainteresovan/a da učestvuješ u istraživanju, molimo te da nam se javiš najkasnije do 15. jula 2016. Možeš da nam pošalješ sms poruku na telefon: +381653466462, ili da nam pošalješ imejl: mstancic@f.bg.ac.rs
Studenti koji budu učestvovali u istraživanju imaće priliku da učestvuju i u drugim projektnim aktivnostima. Takođe, 5 studenata/kinja koji budu učestvovali u istraživanju imaće priliku da učestvuju i na trodnevnoj obuci koja će biti organizovana sredinom septembra 2016. godine u Beogradu. Obuku na teme Opisivanje života i Liderske veštine će realizovati CIP Centar u saradnji sa predstavnicima FXB Centra, Univerziteta Harvard.

Informacije o projektu

 
Datum: 7.6.2016.Studentska letnja stručna praksa 2016.

Univerzitet u Kragujevcu i ove godine organizuje studentsku letnju stručnu praksu za studente završnih godine osnovnih akademskih, integrisanih akademskih i master akademskih godina. Konkursi za praksu su objavlјeni na sledećim adresama.

Molimo Vas da konkurse objavite i na zvaničnim internet prezentacijama Vaših Fakulteta, kako bi što veći broj studenata mogao da se upozna sa ovim programima i prijavi se za praksu.

1. UNIKG i  GRAD: http://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=1129
i na sajtu Centra: http://www.razvojkarijere.kg.ac.rs/article/konkursi/studentska-letnja-strucna-praksa-univerziteta-u-kragujevcu-i--grada-kragujevca.html

Konkurs
Pozicije za praksu


Pored ovog, a na istom principu, otvoreni su i konkursi za praksu u Kliničkom centru Kragujevac i Institutu za javno zdravlјe.

2. UNIKG i  KLINIČKI:http://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=1128
i na sajtu Centra: http://www.razvojkarijere.kg.ac.rs/article/konkursi/studentska-letnja-strucna-praksa--klinickog-centra-kragujevac-i-univerziteta-u-kragujevcu.html

Konkurs
Pozicije za praksu


3. UNIKG i INSTITUT: http://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=1127
i na sajtu Centra: http://www.razvojkarijere.kg.ac.rs/article/konkursi/studentska-letnja-strucna-praksa-univerziteta-u-kragujevcu-i-instituta-za-javno-zdravlje-kragujevac-1.html

Konkurs
Pozicije za praksu

U okviru saradnje sa Gradom ove godine imamo 129 mesta
Obuhvaćeni su svi fakulteti, osim Agronomskog u Čačku.

U okviru saradnje sa Institutom ove godine imamo 24 mesta
Mogu da se prijave studenti Prirodno-matematičkog fakulteta, Fakulteta medicinskih nauka, Fakulteta inženjerskih nauka, Pravnog i Ekonomskog fakulteta.

U okviru saradnje sa Kliničkim ove godine imamo 50 mesta
Mogu da se prijave studenti Fakulteta medicinskih nauka, Fakulteta inženjerskih nauka, Pravnog i Ekonomskog fakulteta.

Ukupno, za ovo leto imamo uslova da obezbedimo praksu za 203 studenta!!

ROK za prijavu za praksu u okviru sva tri programa je 22. jun 2016. godine.

 
Datum: 25.05.2016.Humanitarni koncert ''DEJAN PETROVIĆ BIG BAND'' za obnovu stare zgrade
Učiteljske škole u Jagodini

Fakultet pedagoških nauka u Jagodini, 9. juna 2016. u 19 časova, organizuje humanitarni koncert ''DEJAN PETROVIĆ BIG BAND'' za obnovu stare zgrade Učiteljske škole u Jagodini. Koncert koji se ne propušta!

 
Datum: 11.05.2016.Poseta amabasadorke Venecuele
Fakultet pedagoških nauka u Jagodini 12.5.2016. će posetiti ambasadorka Bolivarske Republike Venecuele, dr Dija Nader de El –Andari. 

Tokom njene posete, biće izveden kulturni program prema sledecem rasporedu: 

- 13 časova, amfiteatar Fakulteta – 
Predavanje njene ekselencije, dr Dija Nader de El –Andari - "Venecuela danas" 

- 14 časova, amfiteatar Fakulteta -
Plesni nastup Salsa tima Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini
Plesni nastup grupe "Venecuela" koja će izvesti folklorne plesove karipske regije Venecuele. 

- 14:50 – Projekcija kratkog filma o turističkim lepotama Venecuele. 

U 19 časova u amfiteatru Fakulteta, biće prikazan venecuelanski film o životu i delu Simona Bolivara Oslobodioca, "Bolivar- čovek teškoća".

Očekujemo Vas!


 
Datum: 10.05.2016.Dan nauke, umetnosti i matematike
Dan nauke, umetnosti i matematike je aktivnost koja je po prvi put održana u saradnji OŠ „Rada Milјković“ i Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini. Desetog maja 2016.godine u prostorijama OŠ „Rada Milјković“ organizovan je dan posvećen nauci, matematici i umetnosti pod vođstvom predmetnih nastavnika, a u saradnji sa studentima treće i četvrte godine osnovnih studija Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, i učitelјa i učenika trećeg razreda osnovne škole „Rada Milјković“. Jedan od cilјeva događaja, između ostalog, bio je i popularizacija matematike, umetnosti i nauke među učenicima mlađih razreda osnovne škole. Motivaciju za organizovanje ove aktivnosti pronašli smo pre svega u činjenici da se u našoj školskoj praksi veoma malo pažnje posvećuje međupredmetnoj povezanosti i interdisciplinarnosti nastave. Razvoj savremenog društva, nauke, tehnike i tehnologije stavlјaju pred obrazovanje i školu nove zahteve – stvaranje jedne kompleksne ličnosti čija će znanja biti holistička, funkcionalna, primenlјiva u različitim sferama lјudske delatnosti.

Aktivnosti su realizovane diferenciranim grupnim oblikom radom po ciklusima, sa tri različita odelјenja trećeg razreda, na taj način što je svako odelјenje prisustvovalo po jednom času Matematike, Likovne kulture i Prirode i društva.


  

  

   

   

  

 


Datum: 10.05.2016.TESOL International Association

Nastavnik stranog jezika, Vera Savić, dobitnica nagrade ''Awards for International Participation'', na konferenciji TESOL 2016 u Baltimoru

TESOL 2016 International Convention je bila konferencija koju je organizovala najveća svetska asocijacija stručnjaka u oblasti nastave engleskog kao drugog ili stranog jezika u svetu, TESOL (Teaching English to Speakers of Other Languages, https://www.tesol.org/), čije je sedište u Sjedinjenim Američkim Državama, a koja okuplja više od 12000 članova širom sveta i ima preko 100 pridruženih nacionalnih asocijacija.

Konferenciji je prisustvovalo više od 6000 učesnika, a održano je oko 700 predavanja u preko 20 različitih oblasti, od primenjene lingvistike, obrazovanja nastavnika engleskog jezika, visokog obrazovanja i pisanja udžbenika, do pitanja bilingvalne nastave i nastave engleskog jezika kao drugog ili stranog na svim uzrastima i nivoima znanja, interkulturalne komunikacije i korišćenja digitalnih medija u nastavi. Konferencija je održana u Baltimoru, i trajala četiri dana, od 5. do 8. aprila 2016.

Vera Savić je imala izlaganje pod nazivom Contextual and Individual Learner Factors Contributing to Early Reading Success u trajanju od 45 minuta, u kome je predstavila rezultate svog istraživanja veštine čitanja na engleskom jeziku na mladjem uzrastu u Srbiji. Učešće joj je omogućila nagrada koju je dobila u kategoriji za koju su mogli konkurisati izlagači izvan SAD i Kanade: Awards for International Participation at TESOL (https://www.tesol.org/…/tesol-awards-for-international-part…), a za koju je konkurisala sa svojim izlaganjem. Kriterijumi su bili: a) značaj teme izlaganja za nastavu i usvajanje engleskog jezika kao drugog ili stranog, b) doprinos izlaganja ovoj oblasti, c) originalnost i kreativnost u pristupu, i c) globalni značaj izlaganja. Vera Savić je jedan od 4 dobitnika ove nagrade, jedina je iz Evrope, ostala tri dobitnika su iz Azije (https://www.tesol.org/…/awards/list-of-the-current-recipien…). Za nagrade i stipendije je ove godine bilo više od 1000 prijava.

U toku trajanja konferencije, kao jedan od dobitnika nagrade, Vera Savić je prisustvovala svečanom doručku u hotelu Hilton u Baltimoru 6. aprila 2016. Takodje, kao nagradjena bila je promovisana pred više hiljada učesnika konferencije na plenarnom predavanju 8. aprila 2016. u velikoj dvorani Kongresnog centra u Baltimoru, kao predstavnik Univerziteta u Kragujevcu i Srbije.


 

Datum: 24.04.2016.SREDSTVA KOMIKE I DEKONSTRUKCIJA MEDIJSKIH MITOVA

U utorak, 26. aprila 2016. u 19 časova raskrinkavamo medijske mitove.
U goste nam dolaze novinari i satiričari Draža Petrović, Voja Žanetić i Nenad Milosavljević.
Ovaj događaj ne smete da propustite! 

Datum: 19.04.2016.Vaskršnji koncert

VASKRŠNJI KONCERT Hora i ansambla Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini održaće se

25. aprila 2016. u 19 časova

Svečana sala zgrade komercijale Fabrike kablova u Jagodini
Ulaz slobodan!

Očekujemo vas! 

Datum: 18.04.2016.Marčelov koncert na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini

Ako želite da uživo čujete Marčela&Napeti Kvintet i pomognete obnovu stare zgrade Učiteljske škole u Jagodini, do svoje ulaznice možete doći u holu Fakulteta u ponedeljak 18. aprila i utorak 19. aprila 2016. od 10-15 časova.
Ulaznice možete obezbediti i na dan koncerta na ulazu u amfiteatar Fakulteta od 18 časova..
Požurite, broj mesta je ograničen! 

Datum: 18.04.2016.Proleće u znaku kulture

Pogledajte program kulturno-umetničkih događaja koji će u aprilu i maju 2016. biti realizovani na
Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini 

Datum: 17.04.2016.Stipendije Vlade Republike Indonezije

(za master studije 2016. godine) - rok za prijavu: 03. maj 2016.
Stipendije Vlade Republike Indonezije za 2016. godinu

Vlada Republike Indonezije u Beogradu dostavila je Univerzitetu u Kragujevcu informacije o KNB stipendijama koje ova vlada dodelјuje za 2016. godinu.
Stipendije su namenjene za pohađanje master studija na jednom od 15 istaknutih univerziteta u Indoneziji i kandidati iz Srbije i Crne Gore mogu za njih aplicirati.

Rok za prijavu: 03. maj 2016. godine

Profil kandidata:

 • završene osnovne studije
 • manje od 35 godina
 • posedovanje međunarodno priznatih sertifikata poznavanja engleskog jezika (TOEFL, IELTS ili drugi sertifikati poznavanja engleskog jezika)

Stipendija pokriva: troškove prevoza (povratna avio karta), troškove smeštaja, mesečnu novčanu naknadu, dodatak na konto troškova udžbenika, dodatak na konto troškova istraživanja i troškove zdravstvenog osiguranja.

Smernice za prijavu kandidata možete naći na adresi:
http://www.knb.ristekdikti.go.id/lib/file/KNB%20Guidebook%202016.pdf

Više informacija o ovom programu možete videti na adresi:
http://www.knb.ristekdikti.go.id/

Za sva dodatna pitanja možete kontaktirati ambasadu Republike Indonezije u Beogradu putem telefona 011 36 35 666 ili putem mejla enidiponegoro@yahoo.com

 

Preuzmi tekst
Datum: 17.04.2016.Konrad Adenauer stipendije za društveno angažovane

studente, diplomce, postdiplomce i doktorante - rok za prijavu: 02. maj 2016.
Fondacija Konrad Adenauer: Konkurs za stipendije za 2016/17. akademsku godinu

Nemačka fondacija Konrad Adenauer (KAS) i ove godine raspisuje konkurs za dodelu stipendija društveno i politički angažovanim i nadarenim studentima, apsolventima, postdiplomcima i doktorantima koji studiraju u Republici Srbiji.
Profil kandidata:

 • Studenti od treće godine studija pa na dalјe, kao i postdiplomci i doktoranti
 • Najmanja prosečna ocena 8, 5
 • Dobro znanje engleskog ili nemačkog jezika
 • Do 30 godina starosti
 • Kandidat koji nisu u radnom odnosu

Potrebna dokumentacija za konkurs:

 • Prijavni formular (možete preuzeti ovde)
 • CV
 • Motivaciono pismo
 • Potvrda o položenim ispitima

Za postdiplomske i doktorske studije – dostavlјa se fotokopija diplome sa osnovnih studija i uverenje o upisu postdiplomskih/doktorskih studija

 • Dve akademske preporuke
 • Jedna društvena ili političke preporuka (preporuka iz stranke, NVO ili studentske organizacije)
 • Fotografija novijeg datuma (formata kao za pasoš ili lični kartu)
 • Ostale diplome/sertifikati – fotokopija

Dokumentacija se dostavlјa na srpskom jeziku.
Rok za prijavu: 02. maj 2016. godine
Zainteresovani kandidati svoju dokumentaciju mogu dostaviti lično ili poštom na adresu: Kralјa Petra 3, 11 000 Beograd
Za sve dodatne informacije zainteresovani kandidati mogu se obratiti putem mejla katarina.pesic@kas.de ili putem telefona 011 3285 209 / 210/ 211; 062/ 260 638.
Studenti koji budu izabrani u uži krug, biće pozvani na razgovor (na srpskom i engleskom jeziku) sa članovima komisije za dodelu stipendije.
Izabranim kandidatima stipendijom je obezbeđena novčana podrška u iznosu od 100 eura mesečno u trajanju od 10 meseci, kao i pohađanje seminara i drugih aktivnosti u okviru KAS-a.

Detalјne informacije o konkursu možete naći ovde.

Izvor:
Fondacija Konrad Adenauer Srbija

 

Preuzmi tekst
Datum: 13.04.2016.Poziv za učešće na Komenijus IEEPS konferenciji, Beograd, Srbija
Fakultet pedagoških nauka Univerziteta u Kragujevcu, Institut za pedagoška istraživanja u Beogradu i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, u okviru Komenijus IEEPS projekta „Unapređivanje obrazovne efektivnosti osnovnih škola”, organizuju međunarodnu naučnu konferenciju „Unapređivanje kvaliteta obrazovanja u osnovnim školama” koja će se održati 14. oktobra 2016. u Beogradu. Osnovni cilј konferencije je da promoviše naučno zasnovane nalaze o činiocima kvalitetnog osnovnoškolskog obrazovanja. Konferencija je usmerena na identifikovanje najznačajnijih faktora koji omogućavaju sticanje funkcionalnih znanja učenika, razvijanje kritičkog mišlјenja, motivacije i interesovanja i postizanje drugih pozitivnih obrazovnih ishoda. Namera je da ova konferencija podstakne otvoreni dijalog i bližu saradnju istraživača, donosilaca odluka, nastavnika, stručnih saradnika i direktora škola.

Pogledaj vest na ieeps.edu.rs
 

Poziv za učešće na međunarodnoj naučnoj konferenciji – Komenijus 2016
Prijava za učešće na međunarodnoj naučnoj konferenciji – Komenijus 2016
Datum: 08.04.2016.APRILSKE RADIONICE 2016

Prezentacije, radionice i predavanja u Centru

od 11. do 22. aprila 2016.
Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Kragujevcu i ove godine za studente i diplomce Univerziteta u Kragujevcu organizuje ciklus prezentacija, radionica i predavanja pod nazivom Aprilske radionice, sa ciljem da studentima i diplomcima pomogne u razvoju znanja i veština koje će im biti od značaja pri planiranju karijere, zapošljavanju i daljem obrazovanju.

Karijera se planira, potrebno je da se stalno informišemo, donosimo odluke, preispitujemo ih, usmeravamo se i prilagođavamo, otkrivamo nova interesovanja i pametno koristimo svoje slobodno vreme. Zato vas pozivamo da nam se pridružite na Aprilskim radionicama i predavanjima.

 

Dragi studenti i diplomci,

Centar vas poziva na svoje aprilske radionice i predavanja. Zajedno sa našim gostima i predavačima želimo da vam pružimo podršku u razvoju znanja i veština koje će vam biti od značaja pri zapošlјavanju i dalјem obrazovanju.

 

 • PONEDELjAK, 11. april

Predavanje od 12 do 14 časova: VEŠTINE AKADEMSKOG PISANјA

 

 • UTORAK, 12. april

Radionica od 12 do 14 časova: PISANјE RADNE BIOGRAFIJE/CV

 

 • SREDA, 13. april

Radionica  od 12 do 14 časova: VEŠTINE KOMUNIKACIJE I PREZENTOVANјA

 

 • ČETVRTAK, 14. april

Predavanje od 12 do 14 časova: AKTIVNO TRAŽENјE POSLA

 

 • UTORAK, 19. april

Radionica od 12 do 14 časova: INTERVJU SA POSLODAVCEM

 

 • SREDA, 20. april

PREDAVANјE od 14 do 16 časova: PISANјE MOTIVACIONOG PISMA – DOs and DONts

PANEL na temu mobilnosti i studija u inostranstvu od 16 do 17:30

 

 • ČETVRTAK, 21. april

RADIONICA od 14 do 16 časova: ASERTIVNA KOMUNIKACIJA

 

DETALjAN PROGRAM APRILSKIH RADIONICA MOŽETE VIDETI OVDE.

 

Sve radionice i prezentacije će se održati u prostorijama Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Kragujevcu

Rektorat, 2. sprat, zgrada između Ekonomskog i Pravnog fakulteta

 

NAPOMENA:

Zbog ograničenog broja mesta, zainteresovani se moraju prijaviti za želјenu radionicu/predavanje putem ovog LINKA.

 
Preuzmi vest

Datum: 11.3.2016.STIPENDIJE ZA STUDIJE U RUSIJI

Ministarstvo obrazovanja i nauke Rusije i Rosotrudničestvo objavlјuju konkurs za prijem državlјana Republike Srbije na školovanje u obrazovnim institucijama za visoko obrazovanje u Ruskoj Federaciji za školsku 2016/2017. godinu.
STIPENDIJE ZA STUDIJE U RUSIJI

Ministarstvo obrazovanja i nauke Rusije i Rosotrudničestvo objavlјuju konkurs za prijem državlјana Republike Srbije na školovanje u obrazovnim institucijama za visoko obrazovanje u Ruskoj Federaciji za školsku 2016/2017. godinu.

Za školsku 2016/2017. godinu za Srbiju se za prijem na školovanje u obrazovnim institucijama Ruske Federacije na račun državnog budžeta izdvaja kvota od 85 studenata (u dalјem tekstu kvota) za programe visokog obrazovanja i dodatnog stručnog obrazovanja.

Odabir kandidata za školovanje vrši Rosotrudničestvo (Ruski centar za nauku i kulturu u Srbiji), uz prisustvo predstavnika ministarstva iz zemlјe prebivališta kandidata, ruskih ambasada i stranih predstavnika.

Rok za predaju dokumenata je 20. mart 2016. god.
Detalјnije informacije možete pogledati na sajtu Ruskog doma.
Kompletan tekst konkursa možete preuzeti ovde.
Dopis Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom“ možete preuzeti ovde.

Važne napomene:

 • Treba uzeti u obzir da pri popunjavanju prijave(v. Prilog Anketa tačka 23 Napravlenie podgotovki) šifra i naziv studijskog smera koji je kandidat izabrao moraju strogo odgovarati spisku studijskih smerova koji su objavlјeni na sajtu www.russia-edu.ru .
 • Strani kandidat ima pravo da samostalno izabere mesto svog budućeg školovanja (v. prilog Anketa tačka 25 Obrazovatelьnыe organizacii (universitetы, kolledži), gde vы hoteli bы učitьsя). Ima pravo da navede 6 visokoškolskih ustanova, ali ne više od dve u jednom federalnom okrugu. Ne dozvolјava se navođenje samo jedne obrazovne ustanove. Preporučuje se da kandidat ne navodi manje od tri visokoškolske ustanove.
 • Detalјnije informacije o listi dokumenata koje kandidati predaju, o uslovima prijema kao i o neophodnim preporukama možete pronaći na na sajtu Ministarstva obrazovanja i nauke Rusije: http://minobrnauki.rf, Rosotrudničestva: http://rs.gov.ru, Rosobrnadzora (pitanja o priznavanju stranih dokumenata o obrazovanju): http://obrnadzor.gov.ru.
 • Strani državlјani koji ne vladaju dobro ruskim jezikom imaju pravo na obuku na pripremnim odelјenjima ili pripremnim fakultetima državnih obrazovnih  institucija po dopunskim opšte obrazovnim programima koji obezbeđuju pripremu za usvajanje profesionalnih obrazovnih programa na ruskomjeziku, takođe o trošku federalnog budžeta, sa isplatom stipendija navedenim građanima (u toku celokupnog perioda školovanja, nezavisno od postignutih rezultata). Rok obučavanja na pripremnom fakultetu ili pripremnom odelјenju je jedna godina, i ona ne ulazi u trajanje školovanja po osnovnim stručnim obrazovnim programima.Troškove prevoza kandidata do mesta školovanja, dobijanja polise dobrovolјnog zdravstvenog osiguranja snosi sam kandidat i (ili) sponzor.
 
Pismo
Uslovi konkursa


Datum: 04.02.2016.ERASMUS+ Bialistok - Tehnički Univerzitet Poljska

ERASMUS+
KLjUČNA AKCIJA 1 – KREDITNA MOBILNOST
POZIV ZA PRIJAVU NASTAVNOG I VANNASTAVNOG KADRA
 ZA STIPENDIRANU MOBILNOST NA TEHNIČKOM UNIVERZITETU BJALISTOK(Polјska)Na konkurs se može prijaviti nastavno i nenastavno osoblјe fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.
U skladu sa potpisanim ugovorom o realizaciji mobilnosti na Tehničkom univerzitetu Bjalistok i odobrenim oblastima i tipovima mobilnosti zainteresovani kandidati se mogu prijaviti za:

 • Mobilnost za nenastavno osoblјe traje 5 dana (+ 2 dana za put) i podrazumeva učešće u posebnom programu International week for staff members (09-13. maj 2016.)

Na konkurs se možete prijaviti do 05. marta 2016.
Potrebna dokumenta za prijavu:

 • Potvrda o zaposlenju (na engleskom jeziku)
 • Pisani dokaz zainteresovanosti stranog partnera (za držanje nastave; e-mail korespodencija i/ili pozivno pismo odgovarajućeg departmana/odelјenja)
 • Predlog plana aktivnosti (Activity Plan proposal) za boravak na partnerskom univerzitetu (na engleskom jeziku)
 • Biografija kandidata na engleskom jeziku
 • Dokaz o znanju stranog jezika relevantnog za boravak na partnerskom univerzitetu (B2 nivo)

Prijava:
Sva dokumenta možete poslati elektronskim putem na erasmus@kg.ac.rs, poštom ili ih doneti lično u Rektorat (2.sprat), radnim danima od 08:00 do 16:00 časova.
Adresa za slanje prijava:
Univerzitet u Kragujevcu
Jovana Cvijića bb
34 000 Kragujevac
Napomena za slanje poštom: Prijava za Erazmus+ mobilnost

 • Više informacija o Tehničkom univerzitetu u Bjalistoku možete videti na: http://pb.edu.pl/en/
 • Akademski kadar se može prijaviti za nastavničku mobilnost (Staff mobility – teaching) na Fakultetu za mašinsko inženjerstvo Tehničkog Univerziteta Bjalistok.
 • Administrativni kadar se može prijaviti za učešće u programu (Staff mobility – training) International week for staff memberskoji obuhvata upoznavanje Univerziteta i fakulteta, sastanke sa kolegama iz različitih sektora i razmenu iskustva.

I Po završetku konkursa, Odelјenje za međunarodnu saradnju Univerziteta u Kragujevcu vrši tehničku proveru dostavlјene dokumentacije. Komisija za selekciju kandidata vrši akademsku procenu svih prijava u skladu sa Pravilima i uslovima za selekciju nastavnog i nenastavnog osoblјa Univerziteta u Kragujevcu i dostavlјa listu nominovanih kandidata Tehničkom Univerzitetu Bjalistok.
II Tehnički Univerzitet Bjalistok odlučuje o finalnoj selekciji kandidata shodno broju stipendija namenjenih Univerzitetu u Kragujevcu.
III Realizacija mobilnosti odabranih kandidata se očekuje u letnjem semestru ove školske godine (mart/jun 2016.)

Ukoliko imate pitanja, možete nas kontaktirati
putem elektronske pošte ili telefona:
Kontakt telefon: 034 300 425
E-pošta: erasmus@kg.ac.rs

 
Preuzmi tekst
Activity plan staffDatum: 04.02.2016.ERASMUS+ UNI IASI konkurs

ERASMUS+ KLjUČNA AKCIJA 1 – KREDITNA MOBILNOST

POZIV ZA PRIJAVU STUDENATA ZA STIPENDIRANU MOBILNOST NA
UNIVERZITETU ALEXANDRU IOAN CUZA UNIVERSITY OF IASI(JAŠI, RUMUNIJA)

POZIV ZA PRIJAVU ZAPOSLENIH NA FAKULTETIMA U SASTAVU UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU
ZA STIPENDIRANU MOBILNOST NA UNIVERZITETU ALEXANDRU IOAN CUZA UNIVERSITY OF IASI(JAŠI, RUMUNIJA)
 

U skladu sa potpisanim ugovorom o realizaciji mobilnosti na Univerzitetu u Jašiju dostupne su sledeće oblasti:

 • Education
 • Languages
 • Business and Administration
 • Law
 • Biological and related sciences
 • Environment
 • Physical sciences
 • Mathematics and statistics
 • Information and Communication Technologies
 • Engineering and engineering trades
 • Travel, tourism and leisure

Na konkurs se možete prijaviti do 11. marta 2016.
Napomena: Zainteresovani kandidati moraju pratiti prijavnu proceduru Univerziteta Alexandru Ioan Cuza University of Iasi.

 • Proces prijave pogledajte OVDE.
 • Lista dokumenata za prijavu dostupna je OVDE.
 • Kategorije mobilnosti i trajanje mobilnosti možete videti OVDE
 • Procedura selekcije kandidata dostupna je OVDE.
 • Studijsku ponudu Univerziteta u Jašiju na engleskom jeziku možete pogledati OVDE

I Po završetku konkursa, Odelјenje za međunarodnu saradnju Univerziteta u Kragujevcu i Erazmus + koordinatori sa odgovarajućeg fakulteta izvršiće proveru podobnosti prijava (ispunjenost uslova u skladu sa Erazmus + programom, validnost podnetih dokumenata) i akademsku procenu svih prijavlјenih kandidata. Odobrene prijave biće prosleđene Univerzitetu u Jašiju kao nominacije.
II Univerzitet u Jašiju odlučuje o finalnoj selekciji kandidata shodno broju stipendija namenjenih Univerzitetu u Kragujevcu.
III Realizacija mobilnosti odabranih kandidata se očekuje u narednoj akademskoj godini                           (2016/17.)


 
Preuzmi tekst za studente
Preuzmi tekst za zaposlene
Uputstvo za prijavu kandidataDatum: 04.02.2016.Middlesex London konkurs za studente

KONKURS ZA STIPENDIJU ZA STUDIJSKI BORAVAK

 NA UNIVERZITETU: Middlesex University London (UK)
Rok za prijavu: 11. april 2016.U okviru Erazmus + programa studenti Univerziteta u Kragujevcu mogu se prijaviti za studijski i istraživački boravak  na Univerzitetu Middlesex London
Dragi studenti, ukoliko razmišlјate o mobilnosti i želeli biste da jedan deo svojih studija provedete u inostranstvu, sada je prava prilika za to. Middlesex University London poziva studente Univerziteta u Kragujevcu na razmenu:

 • Studenti osnovnih i/ili integrisanih akademskih studija: mobilnost u trajanju od dva semestra, odnosno 10 meseci u akademskoj 2016/17. godini;
 • Studenti doktorskih akademskih studija: mobilnost u trajanju od 3 meseca u akademskoj 2016/17. godini.

Potrebna dokumenta za prijavu:

 • Motivaciono pismo (1 do 2 strane)*
 • CV (obavezno navesti kontakt adresu i telefon)
 • Lista položenih ispita (kopija + prevod na engleski)
 • Kopije diploma (za studente koji se prijavlјuju za razmenu na nivou doktorskih studija) (kopije + prevod na engleski)
 • Potvrda/sertifikat o poznavanju engleskog jezika**
 • Predlog plana studija tokom mobilnosti (možete preuzeti ovde) za studente osnovnih ili integrisanih akademskih studija

                                                                        

 • Predlog plana istraživanja tokom mobilnosti (možete preuzeti ovde) za studente doktorskih studija.

Prikaz studijskih programa, kao i predmeta koji su dostupni na Univerzitetu Middlesex University London možete videti OVDE.
Prikaz istraživačkih oblasti i doktorskih studija koje su dostupne na Univerzitetu Middlesex University London možete videti OVDE i OVDE.
Napomene:
1) Prijava i prateća dokumenta dostavlјaju se na engleskom jeziku (nije potreban zvaničan prevod sudskog tumača);
2) Motivaciono pismo*: Važno je da svojim  motivacionim pismom obuhvatite sledeće: vaše akademsko postignuće i uspeh, vaša motivacija i značaj ove studijske razmene za vas u pogledu vašeg dalјeg obrazovanje i/ili karijere.

3) Znanje engleskog jezika** - Middlesex University London zahteva da kandidati za razmenu poseduju odgovarajuće sertifikate i nivo znanja engleskog jezika.

 • Zahtevani nivo znanja engleskog jezika za studente osnovnih/integrisanih studija: B2
 • Zahtevani nivo znanja engleskog jezika za studente doktorskih studija: C1

Kompletnu listu sertifikata koji su priznati od strane Middlesex Univerziteta možete videti OVDE

4) Za ovaj program razmene mogu se prijaviti zainteresovani studenti osnovnih i/ili integrisanih akademskih studija (studenti završne i prve godine studija se ne mogu prijaviti), kao i studenti doktorskih studija na fakultetima Univerziteta u Kragujevcu.
5) Dodatne informacije Univerziteta Middlesex London za strane studente možete videti OVDE.
Informacije o stipendiji i studijskom boravku:

Više o smeštaju na Middlesex Univerzitetu u Londonu pogledajte ovde.

PRIJAVA:
Sva dokumenta možete poslati na erasmus@kg.ac.rs ili ih doneti lično u Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Kragujevcu (Jovana Cvijića bb, zgrada Rektorata -između Pravnog i Ekonomskog fakulteta, 2. sprat), radnim danima od 08:00 - 16:00 časova.
ROK ZA PRIJAVU: 11. april 2016. godine

Ukoliko imate pitanja, možete nas kontaktirati
putem elektronske pošte ili telefona:
Kontakt telefon: 034 300 425
E-pošta: erasmus@kg.ac.rs

 
Preuzmi tekst
Predlog plana studija BA MUL
Predlog plana studija istraživanja PhD MUL
ICM - Instructions for Exchange Applicants 15-16-Term2Datum: 04.02.2016.Middlesex London konkurs za zaposlene

KONKURS ZA STIPENDIJU ZA STUDIJSKI BORAVAK

 NA UNIVERZITETU: Middlesex University London (UK)U okviru Erazmus + programa nastavni kadar fakulteta u sastavu Univerziteta u Kragujevcu može se prijaviti za nastavničku mobilnost na Univerzitetu Middlesex London
U skladu sa potpisanim inter-institucionalnim ugovorom i odobrenim sredstvima za razmenu sa Univerzitetom  Middlesex University London zaposleni (samo nastavni kadar) na svim fakultetima Univerziteta u Kragujevcu mogu se prijaviti za:
- nastavničku mobilnost (staff mobility – teaching) u trajanju od nedelјu dana (5 dana držanja nastave + 2 dana za put) za narednu akademsku godinu (2016/17).
U skladu sa pravilima Programa Erazmus+, nastavni kadar je u obavezi da u toku razmene održi najmanje 8 sati predavanja nedelјno.
Potrebna dokumenta za prijavu:

 • Potvrda o zaposlenju na engleskom jeziku
 • Plan aktivnosti tokom mobilnosti (molimo, preuzmite obrazac)
 • Biografija na engleskom jeziku
 • Dokaz o poznavanju engleskog jezika (minimalni nivo poznavanja jezika C1)
 • Pozivno pismo ili saglasnost odgovarajućeg departmana/odelјenja sa Univerziteta Middlesex London

PRIJAVA:
Sva dokumenta možete poslati elektronskim putem na erasmus@kg.ac.rs, poštom ili ih doneti lično u Rektorat (2. sprat) radnim danima od 08:00 do 16:00 časova.
Adresa: Univerzitet u Kragujevcu
Jovana Cvijića bb.
34 000 Kragujevac
Napomena za slanje poštom: Prijava za Erazmus+ mobilnost
ROK ZA PRIJAVU: 11. april 2016. godine
Prikaz studijskih programa na Univerzitetu Middlesex University London možete videti OVDE.
Prikaz istraživačkih oblasti i doktorskih studija na Univerzitetu Middlesex University London možete videti OVDE i OVDE.
Napomene:
I Po završetku konkursa, Odelјenje za međunarodnu saradnju Univerziteta u Kragujevcu vrši tehničku proveru dostavlјene dokumentacije. Komisija za selekciju kandidata vrši akademsku procenu svih prijava u skladu sa Pravilima i uslovima za selekciju nastavnog i nenastavnog osoblјa Univerziteta u Kragujevcu i dostavlјa listu nominovanih kandidata Univerzitetu Middlesex University London.
II Univerzitet Middlesex London odlučuje o finalnoj selekciji kandidata.
III Realizacija mobilnosti odabranih kandidata se očekuje u narednoj akademskoj godini (2016/17.)
IV Stipendija obuhvata putne troškove (paušalni iznos u zavisnosti od udalјenosti) i dnevnice (160 evra/dnevno) koje isplaćuje partnerski univerzitet – Univerzitet Middlesex London.
Rastojanje se računa isklјučivo prema kalkulatoru razdalјine koji koristi Evropska komisija (http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/tools/distance_en.htm) koji prikazuje razdalјinu u jednom smeru. Za pokrivanje troškova povratne karte za UK predviđen je iznos od oko 300 evra.

Ukoliko imate pitanja, možete nas kontaktirati
putem elektronske pošte ili telefona:
Kontakt telefon: 034 300 425
E-pošta: erasmus@kg.ac.rs

 
Preuzmi tekst
Activity plan staffDatum: 04.02.2016.Erazmus+ konkurs Deusto za zaposlene

ERASMUS+
KLjUČNA AKCIJA 1 – KREDITNA MOBILNOST
POZIV ZA PRIJAVU NASTAVNOG I VANNASTAVNOG KADRA
 ZA STIPENDIRANU MOBILNOST NA UNIVERZITETU U DEUSTU(Španija)ERASMUS+ KLjUČNA AKCIJA 1 – KREDITNA MOBILNOST
POZIV ZA PRIJAVU NASTAVNOG I VANNASTAVNOG KADRA
 ZA STIPENDIRANU MOBILNOST NA UNIVERZITETU U DEUSTU(Španija)

Na konkurs se može prijaviti nastavno i nenastavno osoblјe fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.
 I Mobilnost za nastavno osoblјe

 • Trajanje mobilnosti: 5 do 12 dana + put, uz obavezu držanja nastave u trajanju od 8 časova nedelјno
 • Period realizovanja mobilnosti: sve odobrene mobilnosti moraju početi pre 11. septembra 2016.
 • Uslovi i potrebna dokumenta za prijavu:

- CV
- Kopija pasoša
- Pismo podrške sa matične institucije (od dekana/prodekana za međunarodnu 
saradnju/šefa katedre)
- Ugovor o mobilnosti (molimo preuzmite formu)
- Neophodan je odgovarajući nivo znanja engleskog ili španskog jezika ( B2 ili C1 – partner  
neće zahtevati zvanične sertifikate)

 • Dostupne oblasti za nastavničku mobilnost (Staff Teaching Mobility):

Društveno – humanističke nauke: http://www.socialesyhumanas.deusto.es/cs/Satellite/socialesyhumanas/en/facultad-sociales-y-humanas?cambioidioma=si

 • Bach in Humanities
 • Bach in Tourism
 • Bach in Social Education
 • Bach in Modern Languages
 • Bach in Modern Languages and Management
 • Bach in Leisure Management: Culture, Tourism, Sport and Recreation
 • Masters in Congress, Event and Trade air Management
 • Human Rights: Ethical, Social and Political Challenges

Mašinstvo: http://www.ingenieria.deusto.es/cs/Satellite/ingenieria/en/facultad-ingenieria?_ga=1.174898090.907152838.1452765396

 • BSc. Eng. Telecommunications
 • BSc. Eng. Computing
 • BSc. Eng. Industrial Technologies
 • BSc. Eng. Industrial Electronics and Automation
 • Masters in Telecommunications Engineering
 • Masters in Industrial Organization Engineering
 • Masters in Computing Engineering

Deusto Business School: http://www.dbs.deusto.es/cs/Satellite/dbs/es/business_school/estudiantes-de-grado
 Pravo: http://www.derecho.deusto.es/cs/Satellite/derecho/en/inicio-derecho?_ga=1.174898090.907152838.1452765396
 Psihologija: http://www.psicologiayeducacion.deusto.es/cs/Satellite/psicologiayeducacion/en/faculty-of-psychology-and-education?_ga=1.174898090.907152838.1452765396
 Obrazovanje: http://www.psicologiayeducacion.deusto.es/cs/Satellite/psicologiayeducacion/en/faculty-of-psychology-and-education?_ga=1.174898090.907152838.1452765396
Teologija:http://www.teologia.deusto.es/cs/Satellite/teologia/en/facultad-teologia?_ga=1.174898090.907152838.1452765396
I I Mobilnost za nenastavno osoblјe

 • Trajanje mobilnosti: 12 dana + put
 • Period realizovanja mobilnosti: zainteresovani kandidati mogu odabrati jedan od ponuđenih termina: 01-14. maj 2016. ili 11-24. septembar 2016.
 • Uslovi i potrebna dokumenta za prijavu:

- CV
- Kopija pasoša
- Pismo podrške sa matične institucije (od dekana/prodekana za međunarodnu 
saradnju/načelnika)
- Ugovor o mobilnosti (molimo preuzmite formu)
- Neophodan je odgovarajući nivo znanja engleskog jezika ( B2 ili C1 – partner  
neće zahtevati zvanične sertifikate)
- stručnost u sledećim oblastima: International Relations, Human Resources, Marketing

Prijava:

STT_UniKG_Serbia (za prijave administrativnog kadra - Staff Training Mobilities)                                          
STA_UniKG_Serbia (za prijave akademskog kadra - Staff Teaching Mobilities)

 • Rok za slanje prijava: 01. mart 2016. do 13 časova

Erazmus grant obuhvata:
- stipendiju u iznosu od 1440 evra (administrativno osoblјe) za ceo period mobilnosti
- stipendiju u iznosu od 120 evra/dnevno (za akademsko osoblјe)
- dodatak za putne troškove u iznosu od 275 evra
- osiguranje 1,32 evra/dnevno

Napomene:
A) Ugovor o mobilnosti (StaffMobilityforTeachingMobilityAgreement) odobrava Univerzitet Deusto pre početka mobilnosti i mora sadržati nastavni program koji obuhvata 8 sati nastave nedelјno.
B) Ugovor o mobilnosti (StaffMobilityforTrainingMobilityAgreement) odobrava Univerzitet Deusto pre početka mobilnosti.
C) Univerzitet u Kragujevcu ne učestvuje u selekciji kandidata. Univerzitet u Deustu vrši odabir kandidata u skladu sa internim pravilima selekcije i obaveštava Odelјenje za međunarodnu saradnju Univerziteta u Kragujevcu o rezultatima konkursa do 14. marta 2016.

Ukoliko imate pitanja, možete nas kontaktirati
putem elektronske pošte ili telefona:
Kontakt telefon: 034 300 425
E-pošta: erasmus@kg.ac.rs

 
Preuzmi tekst
Staff Mobility for Teaching Mobility Agreement
Staff Mobility for Training Mobility Agreement